Kotlety z karkówki

Ocena:

4.42 (191)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Soczyste kotlety z karkówki

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki maggi w płynie
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • papryka ostra w proszku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • mąka
  • 4 -5 jajek
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól

Kotlety z karkówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety. Do miski wrzucić mięso, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać razem z mięsem. Odstawić na 15 minut. Przygotować mąkę i bułkę tartą do obtaczania kotletów oraz w drugim naczyniu roztrzepać jajka z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać oliwę, kotlet obtaczać w mące, jajku i bułce tartej po około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  • Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, posolić.
  • Usmażone kotlety posypać pieczarkami, podawać z ziemniakami, frytkami lub pieczonymi ziemniakami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne