Kotlety z jajek i sezamu

bardzo smaczniutkie

kotlety jajecznePrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek
  • 1 jajko surowe
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka ziarenek sezamu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 -2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 cebula pokrojona i zeszklona ze szczyptą cukru i Vegety
  • 60 gram sera żółtego Gouda startego na średnich oczkach tarki
  • Vegeta lub sól, pieprz zmielony

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jajka i przesmażoną, wystudzoną cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
  • Dodać kaszę, sezam, bułkę tartą i wbić surowe jajko.
  • Dodać też szczypiorek oraz przyprawy.
  • Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
  • Formować kotleciki, panierować w bułce z sezamem w proporcji 1:1
  • Usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, wtedy ładnie się usmażą a sezam się nie zrumieni zbyt mocno.
  • Podać z ulubioną surówką i ewentualnie z sosem np. koperkowym. Z tej porcji wyszło 10 kotlecików

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy