Kotlety z jajek i sezamu

bardzo smaczniutkie

Dodany przez:

Kotlety z jajek i sezamu

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek
  • 1 jajko surowe
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka ziarenek sezamu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 -2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 cebula pokrojona i zeszklona ze szczyptą cukru i Vegety
  • 60 gram sera żółtego Gouda startego na średnich oczkach tarki
  • Vegeta lub sól, pieprz zmielony

Przygotowanie

  1. Jajka i przesmażoną, wystudzoną cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
  2. Dodać kaszę, sezam, bułkę tartą i wbić surowe jajko.
  3. Dodać też szczypiorek oraz przyprawy.
  4. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
  5. Formować kotleciki, panierować w bułce z sezamem w proporcji 1:1
  6. Usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, wtedy ładnie się usmażą a sezam się nie zrumieni zbyt mocno.
  7. Podać z ulubioną surówką i ewentualnie z sosem np. koperkowym. Z tej porcji wyszło 10 kotlecików
jajka obiad przekąska kolacja sezam grysik kotlety jajeczne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy