Kotlety z chleba
Potrawa łatwa w przygotowaniu. Idealna w sytuacji, gdy mamy dużo kilkudniowego chleba.
Dodany przez:
Miśka

Składniki
- 1 kg czerstwego chleba
- 3 szklanki mleka
- 4 średniej wielkości cebule lub ząbki czosnku
- 2 jaja
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika (wg uznania)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól,pieprz
Przygotowanie
- Chleb pokroić w kromki, namoczyć w mleku, odcisnąć i razem cebulami przepuścić przez maszynkę. Dodać jaja, pestki, natkę i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, dodać bułkę tartą wg uznania, tak aby uzyskać masę jak na kotlety mielone. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Podawać z gotowanymi warzywami, duszonymi grzybami, surówką.
Komentarze