Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Danie sycące i rozgrzewające.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 162 głosów)

Składniki:

  • 8 wieprzowych kotletów bez kości
  • 1 duża cebula
  • 150 g małych pieczarek
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 150 ml bulionu mięsnego np. drobiowego (może być z kostki)
  • 40 g masła
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml śmietany
  • 2 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i obsuszyć. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do
  • zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny drobiowy w
  • kostce rozpuścić w 150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką
  • mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać
  • cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
  • Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso polać sosem grzybowym i
  • zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy