Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką wg Babcigramolki:

Robię gdy muszę przygotować obiad wcześniej , a jednocześnie nie chce by były to takie zwykłe kotlet

schabowydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 178 głosów)

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz mielony
  • curry
  • smalec do smażenia kotletów
  • 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 jabłko ( po utarciu ma być połowa objętości usmażonych pieczarek )
  • 6 łyżek tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć. Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na smalcu na rumiano. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać koper i utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłko. Dusić chwilę mieszając. Doprawić solą , pieprzem i curry. Kotlety ułożyć na blaszce do zapiekania . Wymieszać farsz pieczarkowo, koperkowo, jabłkowy z serem . Na każdym kotlecie ułożyć 1/3 farszu. Rozgrzać piekarnik. Wstawić blaszkę i zapiec kotlety tak by utworzyła się na nich ,, pierzynka „ ( ok. 5 minut ) .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy