Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to w moim domu tradycja. Muszą być dobrze rozbite, panierowane i wysmażone na złoto. Kotlety schabowe podaję z ziemniakami i ulubioną surówką na obiad.

schabowydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 146 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz czarny
  • sól
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić na plastry. Każdy rozbić tłuczkiem, opłukać pod bieżącą wodą.
  • Posolić.
  • Jajko wymieszać z mlekiem i mąką. Posolić, dodać pieprz.
  • Kotlety maczać w masie jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Kotlety schabowe smażyć na oleju. Gotowe wykładać na ręcznik wyłożony papierowym ręcznikiem.

Porady

Zobacz też: jak kupić dobre mięso i wędliny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy