Kotlety pieczarkowo-jajeczne

Pyszne kotleciki pieczarkowe-jajeczne zasmakują każdemu

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 2 duże jajka surowe
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 0,5 szklanki bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • pół czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżek suszonego lubczyku
  • papryka w proszku wedle uznania
  • szczypta curry
  • szczypta bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pokrojone pieczarki wrzucić na rozgrząną patelnię bez dodatku tłuszczu. Przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy puszczą wodę, dodać obrane i poszatkowane cebule – żółtą i czerwoną, a następnie drobno pokrojoną paprykę. Posypać odrobiną lubczyku i dusić pod przykryciem do uzyskania miękkości. W tym czasie jajka ugotowane na twardo przecisnąć przez praskę do warzyw bądź pokroić w kostkę, wsypać do wysokiego naczynia. Szczypiorek umyć, poszatkować, dodać do jajek. Gdy składniki na patelni będą już miękkie, zdjąć je z ognia i odstawić do ostygnięcia. Gdy zaś ostygną dodać je do naczynia z jajkami i szczypiorkiem, po czym wbić dwa surowe jajka, dodać mąkę, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz lubczyk, paprykę w proszku, curry, bazylię, zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z uzyskanej masy formować kotleciki jak na kotlety mielone, a następnie smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego!
Grzyby warzywa jajka obiad pieczarki Papryka kotlety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze