Kotlety mielone z kaszą gryczaną

Ocena:

4.46 (149)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Pyszne kotleciki mielone w nowej odsłonie

Składniki:

  • mięso mielone -650 g
  • bułka kajzerka -2 szt
  • cebula -0,5 szt
  • jajko -1 szt
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz
  • kasza gryczana -0,5 szkl
  • masło -1 łyżeczka
  • woda -1,5 szkl
  • pomidor - 1 szt duża

Kotlety mielone z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól, zagotować. Następnie do wrzącej wody wsypać kaszę, mieszając gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie ugotowana na sypko. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać . Pomidora umyć, osączyć, pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środek kotleta nałożyć łyżkę kaszy gryczanej i kawałek pomidora, dobrze zlepić. Smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne