Kotlety mielone najlepsze wg przepisu mojej babci

Najlepsze kotlety mielone:)polecam.

dodany przez: Anullka anullka

dania mięsne

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 185 głosów)


Składniki:

  • 60 dkg schabu karkowego
  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 3 duże jajka
  • 2 cebule średnie
  • 3/4 szklanki bułki tartej(jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • ząbek czosnku jeżeli lubimy(ja wolę z samą cebulą)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mięso zmielić razem z cebulą,dodać bułkę tartą,sól,sporo pieprzu,jajka,wodę,porządnie wyrobić.
  • Formować kotlety dowolnej wielkości,maczając ręce w wodzie.(Nie panierować! )
  • Smażyć na patelni na tłuszczu,na obie strony.
  • Następnie przełożyć kotlety do rondla,wlać tłuszcz z patelni,wlać 1/4 szklanki wody ,szybko przykryć i parować na malutkim ogniu 15 min.
  • Jeżeli lubimy kotlety chrupiące,tylko dokładnie smażymy,przewracając kilka razy na obie strony.
  • Smacznego
  • Kotlety są wyśmienite, soczyste i bardzo smaczne,specjalnie babcia nie panieruje,wtedy bułka sie nie pali na patelni,Polecam kotleciki mojej babci.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy