Kotlety drobiowo-serowe.

Są to kotleciki drobiowe z serem. Są pyszne i naprawdę je gorąco polecam.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • kostka sera żółtego - według uznania ale im więcej tym lepsze. (ok 30 dg)
  • dwa jajka
  • 2łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka po staropolsku Kamis(ale może być każda do kurczaka)

Przygotowanie

  1. 1. Pokroić w kosteczkę (około 1cm) surowe piersi kurczaka. Nie musi być dokładnie ważne żeby nie były strasznie duże te kawałki.
  2. 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach na pokrojone mięso, wbić jajka i wymieszać wszystko razem.
  3. 3. Wsypać całą mąkę, posypać dość mocno przyprawą do kurczaka i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. 4. Wymieszać wszystko dokładnie i kłaść dużą łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Można je trochę przyklepać łopatką żeby były cieńsze i większe. Jeżeli się rozpadają to proszę się nie martwić gdy ser zacznie się rozpuszczać wszystko się połączy.
  5. Smażyć na złoty kolor ale dość długo żeby miały czas dojść w środku. Najlepiej dwa razy z każdej strony.
  6. My jadamy je do ziemniaków lub ryżu ale z frytkami też będą świetne.
  7. Smacznego.
  8. Tylko powiem tak na koniec- są najlepsze zaraz po przygotowaniu. :)
kurczak ser mięso obiad kotlety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze