Kotlety drobiowo-serowe.

Są to kotleciki drobiowe z serem. Są pyszne i naprawdę je gorąco polecam.

kotletydania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • kostka sera żółtego - według uznania ale im więcej tym lepsze. (ok 30 dg)
  • dwa jajka
  • 2łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka po staropolsku Kamis(ale może być każda do kurczaka)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Pokroić w kosteczkę (około 1cm) surowe piersi kurczaka. Nie musi być dokładnie ważne żeby nie były strasznie duże te kawałki.
  • 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach na pokrojone mięso, wbić jajka i wymieszać wszystko razem.
  • 3. Wsypać całą mąkę, posypać dość mocno przyprawą do kurczaka i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Wymieszać wszystko dokładnie i kłaść dużą łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Można je trochę przyklepać łopatką żeby były cieńsze i większe. Jeżeli się rozpadają to proszę się nie martwić gdy ser zacznie się rozpuszczać wszystko się połączy.
  • Smażyć na złoty kolor ale dość długo żeby miały czas dojść w środku. Najlepiej dwa razy z każdej strony.
  • My jadamy je do ziemniaków lub ryżu ale z frytkami też będą świetne.
  • Smacznego.
  • Tylko powiem tak na koniec- są najlepsze zaraz po przygotowaniu. :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy