Kotlet mielony w botwinie

Duże kotlety mielone w liściach botwiny gotowane na parze.

dania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • 1 szczypta curry
  • 1 pęczek botwiny (same liście)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do mięsa mielonego (można dać np. szynkę lub łopatkę) dodać jajko, pieprz, czosnek granulowany, curry, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Botwinę umyć, lekko osuszyć. Odciąć jej liście (łodygi i korzeń wykorzystać do innej potrawy). Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć liście botwiny, jeden obok drugiego. Mięsną masę podzielić na dwie części. Każdą uformować w podłużny, duży kotlet i ułożyć na liściach botwiny. Przy pomocy folii otoczyć mięso liśćmi botwiny i zawinąć całość w folię. Folię mocno ponakłuwać nożem. Zawinięte w folię kotlety ułożyć w garnku do gotowania na parze. Gotować na parze ok. 30 minut. Ugotowane kotlety odwinąć z folii i podzielić na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy