kotlety_z_mielonej_watrobki

Kotlety z mielonej wątróbki

Ocena:

4.47 (163)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Tanie,zdrowe i pożywne dla dzieci oraz dorosłych, ponieważ wątróbka zawiera dużo żelaza i fosforu.

Składniki:

  • 0,5kg wątróbki( wieprzowej,wołowej lub drobiowej)
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • olej
  • sół

Kotlety z mielonej wątróbki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wątróbkę zmiel z 2 cebulami,dodaj jajko,mąkę, 1,5 łyżeczki majeranku, łyżeczkę pieprzu i soli do smaku. Na rozgrzany olej nakładaj wątróbkę formując ją w płaskie kotleciki i smaż z obu stron.Na drugiej patelnii rozpuść troche masła,dodaj cebulę pokrojoną w kostkę,usmaż na szklisto.Następnie dodaj jabłka pokrojone w plastry,podlej małą ilością wody,przypraw połową łyżeczki majeranku,soli i duś przez 10min. Kotlety można podawać z ryżem na sypko jako danie obiadowe lub z chlebem na kolacje.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne