Pyszne,mięsiste kotleciki z polędwiczki które rozpływają się w ustach.Polecam :-)
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa (u mnie 450g)
1 papryka żółta(można dowolny kolor)
1 opakowanie ser mozzarella mini kulki (szt.w paczce 10)
1 łyżka przyprawa gyros
1 mała garść pietruszka (posiekana)
olej do smażenia
sól,pieprz,czosnek granulowany (wg.uznania)
nać pietruszki i szczypior do dekoracji (opcjonalnie)
Kotleciki z polędwiczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso myjemy,usuwamy błonki-osuszamy i kroimy na pięć części.Paprykę myjemy i odkrawamy z niej pięć płatów z każdej strony,następnie wycinamy w nich dziurkę (patrz zdjęcie).Pokrojoną polędwiczkę rozbijamy jak na kotlety z każdej strony lecz nie za mocno.Doprawiamy przyprawą,solą,czosnkiem i pieprzem.Na dość mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso z obu stron po kilka chwil i przekładamy na blachę (u mnie taka od piekarnika) Na każdy kawałek mięsa układamy obrączkę papryki a w środek układamy po dwie mini-klulki mozzarelli.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C wkładamy blaszkę (środkowa półka-grzanie góra-dół) i pieczemy do rozpuszczenia się sera.Podajemy od razu po przygotowaniu z dowolnymi dodatkami...