Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem namoczonej w gorącym rosole kaszy manny.
Składniki:
3 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki rosołu wieprzowego
40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 dużej cebuli
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
Kotleciki z kaszą manną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rosół zagotować. Powoli wsypywać do niego kaszę i cały czas mieszać (nie gotować). Kaszę lekko przestudzić. Mięso (użyłam zmielonej szynki) przełożyć do miski. Dodać do niego przestudzoną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, płatki papryki i jajko. Dokładnie wymieszać. Jak masa mięsna będzie zbyt luźna, dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej i wymieszać.Z mięsnej masy formować niezbyt duże, owalne kotleciki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi wodą. Kotleciki obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron na małym ogniu.