Kotleciki z kaszą manną

Ocena:

4.49 (149)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem namoczonej w gorącym rosole kaszy manny.

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki rosołu wieprzowego
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach

Kotleciki z kaszą manną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rosół zagotować. Powoli wsypywać do niego kaszę i cały czas mieszać (nie gotować). Kaszę lekko przestudzić. Mięso (użyłam zmielonej szynki) przełożyć do miski. Dodać do niego przestudzoną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, płatki papryki i jajko. Dokładnie wymieszać. Jak masa mięsna będzie zbyt luźna, dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej i wymieszać.Z mięsnej masy formować niezbyt duże, owalne kotleciki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi wodą. Kotleciki obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron na małym ogniu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne