Kotleciki z jajek

Smaczne kotleciki z jajek. Łatwe i proste w przygotowaniu.

kotlety

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Składniki:

  • * kilka ugotowanych jajek(w zależności na ilość osób)
  • * jedno surowe jajko
  • * pół cebuli
  • * bułka tarta
  • * dwie kromki pszennego chleba (lub jedna bułka)
  • * ząbek czosnku
  • * sól, pieprz,(ewentualnie przyprawa do jajek)
  • * tłuszcz do pieczenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Namaczamy chleb (lub bułkę) w niewielkiej ilości wody, odsączamy i dłonią rozgniatamy w misce.
  • Następnie wrzucamy dwie łyżki bułki tartej, surowe jajko, ostudzone ugotowane jajka pokrojone w niewielką kostkę , pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy przyprawy i starty ząbek czosnku. Następnie całość mieszamy (najlepiej rękoma) i formujemy kotleciki. Potem gotowe "kulki" obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do złocistego koloru na niewielkim ogniu.
  • PS. moja rada- należy uważać przy smażeniu, bo tłuszcz bardzo "strzela" gdyż kotleciki są niezwykle kruche i należy je nakładać
  • na patelnie bardzo ostrożnie. Gdy masa przed pieczeniem jest zbyt sypka, można dodać jeszcze jedno surowe jajo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy