Kotleciki jajeczne w sosie koperkowym

Pyszne, sycące, a ten sos koperkowy....... POLECAM!

kotletySosysos koperkowyPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • 10dag szynki
  • sól,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • SOS KOPERKOWY:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego (z kostki)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól,pieprz
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ugotowane jajka, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, 1 surowe jajko, 0,5 szklanki bułki tartej. Wymieszać.
  • Przygotować 2 jajka do panierki, bułkę tartą. Z farszu formować kotleciki panierować obficie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
  • SOS: w rondelku rozgnieść masło z mąką, zalać gorącym bulionem energicznie mieszając, zagotować. W tym czasie posiekać szczypiorek, dodać do sosu razem ze śmietanką, gotować aż sos zgęstnieje.
  • Gotowe kotleciki polać sosem koperkowym. Smacznego!!!!!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy