Kostki kokosowe

Ocena:

4.45 (202)

  • 40 min.
Przepis od bardzo dawna w mojej rodzinie. Żadna uroczystość rodzinna się bez nich nie odbędzie :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 1/3 kostki margaryny,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • ¾ szklanki mleka,
  • aromat waniliowy,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 5 dag kakao,
  • kieliszek rumu lub wódki,
  • 20 dag wiórków kokosowych

Kostki kokosowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną margarynę i dobrze utrzeć.
  • 2. Dodać mąkę z proszkiem, mleko.
  • 3. Wlać ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
  • 4. Piec ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
  • 5. Ostudzone ciasto pokroić w kostki o boku 4 cm.
  • 6. Zagotować składniki polewy.
  • 7. Po zdjęciu z ognia wlać rum i wymieszać.
  • 8. Kostki maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne