Kostki dyni w occie

Smaczne kosteczki dyni

Dodany przez:

Kostki dyni w occie

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 10-12 łyżek cukru (w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 goździków

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok 1cmx1cm. Ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować. Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić. Pasteryzować na mokro ok 10minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.
dynia przetwory ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze