Kostka gruszkowa

Pomysł na wykorzystanie pysznych gruszek w sezonie, ale także takich z kompotu lub syropu. Efekt "wow" gwarantowany.

dodany przez: Marlen88

ciasto z owocami galaretki krem budyniowy

Czas przygotowania:
20min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 153 głosów)


Składniki:

  • BISZKOPT: 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao ( w zależności od rodzaju, używam deco moreno - z wiatrakiem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • MASA BUDYNIOWA: 0,5 l mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny Kasi
  • 5 łyżkek cukru pudru
  • WKŁADKA GRUSZKOWA: miękkie gruszki (ilość według uznania- u mnie 5 szt) pokrojone w kostkę
  • 2 galaretki gruszkowe
  • ŚMIETANA: 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka gruszkowa
  • Dodatkowo: kakao

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT: Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Mąki , kakao i p.d.p. razem wymieszać. Dodawać stopniowo do masy jajecznej mieszając delikatnie rózgą. Ciasto przelać do formy o wymiarach 34 cm na 24 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 20 minut ( do tzw. suchego patyczka).
  • MASA BUDYNIOWA: W szklance mleka rozrobić budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać płyn, trzymać na gazie do zgęstnienia. Następnie odstawić do ostygnięcia Margarynę zmiksować na puch, dodać cukier puder. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  • WKŁADKA GRUSZKOWA: Gruszki pokroić w kostkę, galaretki rozpuścić w 750 ml wody- ostudzić.
  • ŚMIETANA: Galaretkę rozpuścić w szklance wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, powoli wlewać chłodną galaretkę.
  • Składanie: Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową. Następnie ułożyć gruszki pokrojone w kostkę i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki. Po stężeniu galaretki przystąpić do przygotowania śmietany- gotową wyłożyć na ciasto. Posypać kakao( można zrobić fale na śmietanie). Gotowe, smacznego :)

Porady

Biszkopt lepiej przygotować z 4 jajek. Mój był troszeczkę za wysoki i musiałam go delikatnie ściąć. Zamiast świeżych gruszek można również wykorzystać gruszki z kompotu lub syropu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy