Korzenny pasztet grzybowy

Przepis na świąteczny pasztet z grzybami.

dodany przez: mojegotowanie

Pasztet

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 159 głosów)


Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów (mieszanych: borowików, podgrzybków, kozaków)
  • szklanka tartej bułki
  • 1,5 szklanki śmietanki
  • 4 cebule
  • 2–3 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • otarta skórka z 1cytryny
  • po 1/4 łyżeczki do kawy suszonego
  • majeranku, bazylii, szałwii, mielonego
  • kminku, imbiru, goździków i gałki
  • muszkatołowej
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Umyte grzyby moczymy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy.
  • Tartą bułkę wsypujemy do miski, zalewamy szklanką śmietanki, mieszamy, zostawiamy na pół godziny. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na smalcu.
  • Miękkie, przestudzone grzyby bardzo drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Grzyby i cebulę wrzucamy do miski z tartą bułką, dodajemy skórkę z cytryny, zioła, korzenie, jajka, sól i pieprz, dokładnie mieszamy, ewentualnie dolewamy śmietankę, jeśli masa jest zbyt gęsta.
  • Formę pasztetową smarujemy masłem, wysypujemy posiekanymi orzechami, wkładamy masę, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºc i pieczemy 30–40 min. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Porady

Zobacz też: wężymord - przepisy, które warto znać

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy