Korzenna Klementyna - odwrócone ciasto z owocami

Pyszne ciasto pachnące cytrusami i korzennymi przyprawami - pierwsze skrzypce gra tu aromatyczny anyż!

Ciastaciasto z owocami

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 163 głosów)

Składniki:

  • 3 gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu przełamana na połowę
  • 28 dag cukru pudru
  • 8 małych twardych klementynek
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • opakowanie greckiego jogurtu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szklankę zimnej wody wlewamy do małego ciężkiego rondla, wrzucamy anyż i cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy szybko przez ok. 8 min, aż objętość zmniejszy się o połowę.
  • Wsypujemy 10 dag cukru pudru do głębokiej patelni (o śr. 25–26 cm) i ustawiamy na średnim ogniu (jeśli nie mamy odpowiedniej patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, to przygotowujemy karmel w innym garnku i przelewamy do tortownicy).
  • Cukier roztapiamy przez kilka minut, nie mieszając, tylko wstrząsając patelnią. Gdy cukier będzie skarmelizowany, bardzo powoli wlewamy wodę z przyprawami.
  • Gdy karmel zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień na kilka minut, a po chwili zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  • Z wyszorowanych mandarynek ścieramy skórkę. Owoce obieramy i kroimy w plastry grubości 5 mm. Układamy je ciasno na dnie patelni z karmelem.
  • Resztę cukru ucieramy z masłem, dodajemy skórkę z mandarynek i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, i ucieramy, aż masa będzie gładka i kremowa.
  • Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy mieszając. Na koniec dolewamy mleko i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
  • Ciastem zalewamy plastry mandarynek, wyrównujemy nożem. Pieczemy ok. 35 min, aż wbity w ciasto patyczek wyjdzie czysty. Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie się rumienić, przykrywamy luźno kawałkiem folii aluminiowej.
  • Po upieczeniu odcinamy ciasto nożem wokół krawędzi. Pozostawiamy do ostudzenia minimum na 10 min, przed odwróceniem na płytce. Podajemy jeszcze na ciepło z kleksem gęstego jogurtu.

Porady

Zobacz też: Tarta czereśniowa migdałowo-pistacjowa - zasmakuje rodzinie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy