Korzenna Klementyna - odwrócone ciasto z owocami

Pyszne ciasto pachnące cytrusami i korzennymi przyprawami - pierwsze skrzypce gra tu aromatyczny anyż!

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu przełamana na połowę
  • 28 dag cukru pudru
  • 8 małych twardych klementynek
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • opakowanie greckiego jogurtu

Przygotowanie

  1. Szklankę zimnej wody wlewamy do małego ciężkiego rondla, wrzucamy anyż i cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy szybko przez ok. 8 min, aż objętość zmniejszy się o połowę.
  2. Wsypujemy 10 dag cukru pudru do głębokiej patelni (o śr. 25–26 cm) i ustawiamy na średnim ogniu (jeśli nie mamy odpowiedniej patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, to przygotowujemy karmel w innym garnku i przelewamy do tortownicy).
  3. Cukier roztapiamy przez kilka minut, nie mieszając, tylko wstrząsając patelnią. Gdy cukier będzie skarmelizowany, bardzo powoli wlewamy wodę z przyprawami.
  4. Gdy karmel zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień na kilka minut, a po chwili zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  5. Z wyszorowanych mandarynek ścieramy skórkę. Owoce obieramy i kroimy w plastry grubości 5 mm. Układamy je ciasno na dnie patelni z karmelem.
  6. Resztę cukru ucieramy z masłem, dodajemy skórkę z mandarynek i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, i ucieramy, aż masa będzie gładka i kremowa.
  7. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy mieszając. Na koniec dolewamy mleko i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
  8. Ciastem zalewamy plastry mandarynek, wyrównujemy nożem. Pieczemy ok. 35 min, aż wbity w ciasto patyczek wyjdzie czysty. Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie się rumienić, przykrywamy luźno kawałkiem folii aluminiowej.
  9. Po upieczeniu odcinamy ciasto nożem wokół krawędzi. Pozostawiamy do ostudzenia minimum na 10 min, przed odwróceniem na płytce. Podajemy jeszcze na ciepło z kleksem gęstego jogurtu.

Wskazówki

Zobacz też: Tarta czereśniowa migdałowo-pistacjowa - zasmakuje rodzinie!

ciasto ciasto z owocami klementynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy