Korona z porzeczkami

Przepisy na ciasto z owocami - Korona z porzeczkami

ciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
65 min.
Kalorie:
265.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 164 głosów)

Składniki:

  • 40 dag czerwonych porzeczek
  • 15 dag masła + łyżka do formy
  • 15 dag mąki + łyżka do formy
  • cytryna
  • 15 dag drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 5 dag obranych i posiekanych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Porzeczki umyć, oczyścić z szypułek.  Niską  formę  z  kominkiem  wysmarować  masłem i  posypać  mąką.
  • Cytrynę  wyszorować  w  gorącej  wodzie  i zetrzeć skórkę na drobnej tarce.  Pozostałe  masło  połączyć z drobnym cukrem i szczyptą soli.  Mieszać  do  chwili  otrzymania  jednorodnego  kremu.
  • Dodawać  kolejno  całe,  lekko rozmącone jajka, następnie tartą skórkę cytrynową i posiekane migdały.
  • Porzeczki osuszyć, oprószyć  mąką  wymieszaną z  proszkiem  do  pieczenia i włożyć do ciasta. Przelać ciasto  do  przygotowanej  formy.
  • Piec przez 40–45 min w temp. 180°C. Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić, przełożyć na talerz. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 265.00

Porady

Zobacz też przepis na: sernik z czerwonymi porzeczkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy