Korona z porzeczkami

Przepisy na ciasto z owocami - Korona z porzeczkami

Dodany przez:

Korona z porzeczkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
265 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 40 dag czerwonych porzeczek
  • 15 dag masła + łyżka do formy
  • 15 dag mąki + łyżka do formy
  • cytryna
  • 15 dag drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 5 dag obranych i posiekanych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do obsypania

Przygotowanie

  1. Porzeczki umyć, oczyścić z szypułek.  Niską  formę  z  kominkiem  wysmarować  masłem i  posypać  mąką.
  2. Cytrynę  wyszorować  w  gorącej  wodzie  i zetrzeć skórkę na drobnej tarce.  Pozostałe  masło  połączyć z drobnym cukrem i szczyptą soli.  Mieszać  do  chwili  otrzymania  jednorodnego  kremu.
  3. Dodawać  kolejno  całe,  lekko rozmącone jajka, następnie tartą skórkę cytrynową i posiekane migdały.
  4. Porzeczki osuszyć, oprószyć  mąką  wymieszaną z  proszkiem  do  pieczenia i włożyć do ciasta. Przelać ciasto  do  przygotowanej  formy.
  5. Piec przez 40–45 min w temp. 180°C. Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić, przełożyć na talerz. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też przepis na: sernik z czerwonymi porzeczkami

deser korona z porzeczkami przepisy na ciasta z owocami ciasta z owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze