Korniszony na zimę - inaczej niż zwykle

Smaczne twarde ogóreczki o mocnym akcencie przypraw. Pyszna przystawka do mięs, kasz i jaj.

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
780 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 152 głosów)

Składniki:

  • małe zielone ogóreczki - 1 kg,
  • ocet 10 % - 1,5 szklanki,
  • marchew - 2 szklanki,
  • małe cebulki mogą być szalotki - kilka sztuk,
  • kolendra - 1 łyżeczka,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • ziele angielskie 1/2 łyżeczki,
  • sól,
  • czosnek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogóreczki namaczamy na 0,5 - 1 godziny w zimnej wodzie odchlorowanej, przestałej i osuszamy.
  • Następnie nacieramy je solą i nakłuwamy widelcem.
  • Zalewamy 3 szklankami wody i 1 szklanką octu. I tak przyprawione odstawiamy na 12 godzin.
  • Marchew umytą kroimy w plasterki, cebulki obieramy. Pokrojoną marchew i obrane cebulki blanszujemy 3 minuty i układamy razem z ogórkami w słoikach. Do każdego słoika wkładamy równiez ząbek czosnku.
  • Resztę octu czyli 0,5 szklanki zagotowujemy z z 2,5 szklanki wody oraz z przyprawami.
  • Zalewamy przestudzoną zalewą ogórki w słoikach , zakręcamy wieczka i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni C przez 15 - 20 minut (słoje 1 l, a mniejsze o połowę czasu mniej)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy