Kopytka w sosie pieczarkowym

Ocena:

4.48 (195)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Pyszne lekkie danie

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • SOS:
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka oleju

Kopytka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę.
  • Dodać sól
  • jajko oraz mąkę
  • szybko zagnieść ciasto. Odkrawać po kawałku
  • dłońmi uformować wałeczek
  • spłaszczyć lekko i pokroić ukośnie.
  • W garnku zagotować wodę
  • osolić. Na wrzątek rzucać partiami kopytka
  • gotować 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • pieczarki obrać
  • pokroić w plasterki
  • na łyżce oleju zeszklić cebulę
  • dodać pieczarki
  • smażyć aż płyn odparuje
  • wymieszać niecałą szklankę wody z mąką i śmietaną
  • wlać do pieczarek
  • posolić
  • dodać pieprzu i dusić
  • często mieszając
  • aż sos zgęstnieje.
  • Gorące kopytka wykładać na talerz
  • polewać sosem pieczarkowym. Podawać z surówką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne