Kopytka

Tradycyjne domowe kopytka ze skwarkami.

Pierogikopytkaskwarki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 156 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 300g słoniny lub boczku na skwarki
  • 1-2 cebule
  • oliwa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, przestudzić, zmielić. Dodać jajka,obie mąki i wyrobić na gładkie ciasto ale nie za długo. W międzyczasie wstawić garnek z osolona wodą i dodatkiem 5 łyżek oliwy. Z ciasta formować wałki, kroić pod skosem kluseczki. Wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty. Gotowe kopytka okrasić pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem lub słoniną z cebulką. Można podawać z surówką ze świeżej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy