KOPYTKA Z SOSEM PIECZENIOWYM JASNYM

Kopytka-to danie szybkie i proste. Są one podobne do klusek. Robię je od czasu do czasu.

PierogikopytkaSosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 225 głosów)

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól do gotowania ziemniaków i do gotowania kopytek-2 łyżki,
  • 2 łyżki oleju do wrzątku,
  • mąka- do posypania stolnicy i obtaczania kopytek.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ugotować wraz z solą ziemniaki.
  • Potem je odcedzić i przecisnąć przez prasę i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przełożyć prawie zimne ziemniaki na stolnicę posypaną mąką.
  • Zrobić w nich wgłębienie, wbić jajka i dać obie mąki, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią.
  • Przerwij zagniatanie, gdy tylko składniki dokładnie się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od rąk.
  • Podziel je nożem na równe kawałki.
  • Uformuj ruloniki, lekko je spłaszczając i krój na ukos na kształt rombu-3 cm.
  • Można zrobić kopytka w kształcie ruloników, tak jak moje.
  • Można robić kopytka różnej wielkości-małe i większe.
  • Żeby ciasto nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko.
  • Postaw na ogniu osoloną wodę wraz z olejem, by potem kopytka się nie sklejały i gdy będzie kipiała wrzucaj po kolei wszystkie kopytka i leko zamieszaj drewnianą łyżką.
  • Gotuj kopytka 3 minuty od chwili, gdy wypłyną.
  • Wyjmuj je łyżką cedzakową na durszlak, by odciekły.
  • Kopytka podawać gorące wraz z, np. sosem pieczeniowym jasnym lub polane tłuszczem.
  • SOS PIECZENIOWY JASNY
  • Składniki :
  • 1 mała cebula,
  • parę łyżek oleju lub łyżka margaryny,
  • 1 paczka- 30 g. sosu pieczeniowego jasnego.
  • Przyrządzanie :
  • 1 cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na tłuszczu.
  • Potem zawartość torebki z sosem wsypać do 300 ml zimnej wody i dobrze rozmieszać.
  • Wlać to do wcześniej przysmażonej cebuli.
  • Gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy