Kopytka z sosem pieczarkowym

Szybkie tradycyjne danie:)

dodany przez: janinah88

kopytka Sosy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)


Składniki:

  • KOPYTKA:
  • ok 600g ugotowanych gniecionych zemniaków
  • mogą być z poprzedniego dnia
  • ok 3/4szkanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • SOS PIECZARKOWY:
  • ok 500g pieczarek twardych
  • 150g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka śmietany
  • mąka
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • KOPYRKA:
  • ziemniaki wymieszać z mąkami i solą
  • dodać jajo i wyrobić ciasto. Rozwałkować na "wałeczki" średnicy ok 1,5 cm i odcinać ostrym nożem kopytka. Gotować w osolonej wodzie czasami mieszając ok 5-10 minut na wolnym ogniu.
  • SOS:
  • Pieczarki oczyścic
  • pokroić w półplastry
  • włożyć do garnka
  • dolać szklankę wody i dusić z dodatkiem soli
  • pieprzu i vegety pod rzykryciem
  • dodac pokrojoną w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyc na palelni
  • gdy się wysmaży dodać do pieczarek
  • dolać tyle wody by lekko przykrywała pieczarki
  • dusić ok 10 minut pod przykryciem. W miseczce wymieszać śmietanę z ok 2-3 łyzkami mąki i wywarem na sos
  • dolać do sosu w celu zagęszczenia
  • zagotować. Podawać z kopytkami:)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy