Kopytka z sosem grzybowym i mięsem

Kopytka z sosem grzybowym i mięsem

dodany przez: Elcia84

kopytka sos grzybowy gulasz

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Składniki:

  • Składniki na sos:
  • 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki lub schabu /zależy kto co lubi/
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • garść suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kopytka z sosem grzybowym i mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Przepisu na kopytka nie podaje
  • ponieważ ich nie robię. Najważniejszy tutaj jest jednak sos.
  • 2. Mięso pokroić w cienkie plastry lub mniejsze kawałki. Podsmażyć na oliwie
  • aż się zarumieni. Ważne jest to
  • żeby przed smażeniem go nie przyprawiać. Jak odparuje woda dodać pokrojoną w kostkę cebulę
  • podsmażyć. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą /gorącą
  • bo inaczej mięso może stać się twarde i żylaste. Wrzucić garść suszonych grzybów i dusić wszystko razem
  • aż mięso będzie kruche i miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Sos włożyć do lodówki na całą noc
  • dzięki temu mięso nabierze smaku.
  • 3. Sos pasuje do kopytek
  • klusek śląskich oraz kaszy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy