REKLAMA

Kopytka z sosem a'la bolońskim

szybki obiad

dodany przez: Zoszka zoszka

kopytka Sosy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 140 głosów)


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2,3 szklanki maki ( ilość maki zależne od tego jak wyrabia man się ciasto nie powinno się kleić do ręki)
  • 1 jajko
  • sól,
  • pieprz,
  • woda do gotowania
  • na sos:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • przyprawy
  • szklanka wody
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • łyżka sosu bolońskiego w torebce.
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać
  • umyc
  • ugotować w osolonej wodzie.
  • Następnie odcedzić i rozgnieść na gładką masę. by nie było grudek . Dodać mąkę
  • jajko
  • pieprz
  • dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto
  • by nie kleiło się do rąk.
  • Na oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta długie wałeczki
  • pokroić na kawałki o długości 2,5 cm. Gotować w solonej wodzie do wypłynięcia.
  • Sos:
  • Mięso mielone usmażyć wraz z pokrojoną cebulą i startą marchewką w paski.
  • Mięso przyprawic
  • Gdy będzie juz dobrze podsmażone
  • podlać szklanką wody
  • dodać przecier oraz sos w proszku . Całośc podusić na ogniu około 5 minut.
  • kopytka polać sosem.
  • Ja do dania zrobiłam także surówkę z kapusty pekińskiej wraz z majonezem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy