Kopytka z masłem szałwiowym

Ocena:

4.51 (153)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Jak zrobić kopytka - przepis na kopytka z masłem szałwiowym

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • żółtko
  • 10 dag mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska
  • 10 dag świeżego masła
  • 20 listków świeżej szałwii
  • łyżka świeżo tartego parmezanu
  • pieprz

Kopytka z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki gotuję w mundurkach
  • obieram i przepuszczam przez  praskę.  (Im  będą  bardziej  suche,  tym  lepiej).  Zagniatam  elastyczne  ciasto z  żółtkiem,  mąką  oraz  gałką muszkatołową i solą.
  • Z ciasta formuję  wałeczki,  obficie podsypuję  mąką  i  kroję  na małe kluseczki. Wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję 2–3 min  od  wypłynięcia.
  • Połowę masła rozgrzewam na patelni
  • na  małym  ogniu. Wrzucam listki szałwii i smażę
  • aż będą kruche i szkliste. Dodaję resztę masła
  • mieszam. Gorącym  masłem szałwiowym polewam kopytka
  • posypuję parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też przepis na: Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne