Kopytka z masłem szałwiowym

Jak zrobić kopytka - przepis na kopytka z masłem szałwiowym

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kopytka

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
340 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 153 głosów)

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • żółtko
  • 10 dag mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska
  • 10 dag świeżego masła
  • 20 listków świeżej szałwii
  • łyżka świeżo tartego parmezanu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kopytka z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki gotuję w mundurkach
  • obieram i przepuszczam przez  praskę.  (Im  będą  bardziej  suche,  tym  lepiej).  Zagniatam  elastyczne  ciasto z  żółtkiem,  mąką  oraz  gałką muszkatołową i solą.
  • Z ciasta formuję  wałeczki,  obficie podsypuję  mąką  i  kroję  na małe kluseczki. Wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję 2–3 min  od  wypłynięcia.
  • Połowę masła rozgrzewam na patelni
  • na  małym  ogniu. Wrzucam listki szałwii i smażę
  • aż będą kruche i szkliste. Dodaję resztę masła
  • mieszam. Gorącym  masłem szałwiowym polewam kopytka
  • posypuję parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 340

Porady

Zobacz też przepis na: Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy