REKLAMA

Kopytka z grzybami

Przygotowanie: 1 godzina
Duszenie: 20 minut
Porcja: 260 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi kopytka

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
260 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • 1-2 jajka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 100 ml śmietany
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, dusić 15 minut.
  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, zemleć w maszynce.
  • Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i szybko wyrobić ciasto.
  • Podzielić na części. Z każdej uformować wałek, spłaszczyć, pokroić na kawałki dł. 4 cm.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kopytka wkładać partiami na wrzątek, zamieszać, przykryć. Po zagotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
  • Do pieczarek wlać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Kopytka polać sosem, posypać natką.

Kalorie: 260

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy