Kopytka tradycyjne

najlepsze podsmażane lub z sosikiem

Pierogi

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 152 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • nastawiamy duży garnek wody (troche solimy), ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praske dodajemy jajko sól i mąke i wygniatamy az ciasto będzie odstawało od miski (można troszke podsypywac mąką) z wyrobionego ciasta formujemy wałki o grubości powiedzmy 3 palców nastepnie taki wałek tniemy na kopytka pod kontem 45 stopni po pokrojeniu całego ciasta wrzucamy wszystko do garnka z wrzącą wodą gotujemy przez około 5 minut aż wszystkie wypłyną na wierzch odcedzamy na druszlak przelewamy wodą i rozkładamy na talerzach zeby sie nie skleiły podajemy podsmażone lub z sosem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy