Kopytka tradycyjne

najlepsze podsmażane lub z sosikiem

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 3.55 z 11 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. nastawiamy duży garnek wody (troche solimy), ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praske dodajemy jajko sól i mąke i wygniatamy az ciasto będzie odstawało od miski (można troszke podsypywac mąką) z wyrobionego ciasta formujemy wałki o grubości powiedzmy 3 palców nastepnie taki wałek tniemy na kopytka pod kontem 45 stopni po pokrojeniu całego ciasta wrzucamy wszystko do garnka z wrzącą wodą gotujemy przez około 5 minut aż wszystkie wypłyną na wierzch odcedzamy na druszlak przelewamy wodą i rozkładamy na talerzach zeby sie nie skleiły podajemy podsmażone lub z sosem
obiad mąka ziemniaki gotowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze