Kopytka mamusi

To potrawa prosta, sycąca i szybka w wykonaniu.

PierogikopytkaPrzetworyNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
60.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)

Składniki:

  • około pół kilograma ugotowanych ostudzonych ziemniaków
  • mąka
  • 1 duże lub 2 średnie jajka
  • opcjonalnie trochę ciepłej wody
  • woda do gotowania oraz sól do smaku
  • opcjonalnie skwarki lub cebulka i smalec

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy na stolnicę lub blat.
  • 2
  • Na ziemniaki rozbijamy jajko oraz sypiemy kilka łyżek mąki i zagniatamy ciasto podsypując mąką, dopóki nie zrobi się sprężyste i nie przestanie przyklejać się do stolnicy lub blatu. Trzeba uważać, aby nie dodać za dużo mąki i aby ciasto nie było twarde, ponieważ kopytka będą niesmaczne. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać do niego trzy, cztery łyżki stołowe ciepłej wody.
  • 3
  • W dużym garnku gotujemy minimum 3 litry, osolonej dwoma łyżeczkami soli, wody.
  • 4
  • Gotowe ciasto kroimy na kawałki i każdy z nich rolujemy w wałek o średnicy około 4 cm, a następnie lekko spłaszczamy ręką lub nożem i kroimy na romby, o boku około 4 cm. Oczywiście ich wielkość i grubość może być inna, ale ważne jest aby kluski były do siebie podobne. W innym razie jedne ugotują się szybciej, podczas gdy inne będą jeszcze surowe.
  • 5
  • Tak przygotowane kopytka wrzucamy do wrzącej wody i mieszamy, a następnie gotujemy przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku, potem ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i znów odcedzamy.
  • 6
  • Kopytka są gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują ze smażonymi skwarkami lub podpiekaną na smalcu cebulką.

Kalorie: 60.00

Porady

Zobacz też: poznańskie szagówki - kopytka z Wielkopolski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy