Kopytka jaglane z sosem owocowym

Czy z kaszy jaglanej można przygotować kopytka? Pewnie, że tak! Są naprawdę smaczne.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 120 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Sos:
  • 200 g jagód
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub sojowego)

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną płucz przez 5-6 minut pod bieżącą wodą, dzięki czemu nie będzie miała nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Przełóż kaszę do garnka i zalej ją 240 ml wody (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Gotuj około 15 minut, a po tym czasie odstaw ją na 10 minut, aby odpoczęła.
  2. Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Przełóż ją do miski i dodaj pozostałe składniki: mąkę kokosową, pszenną, sól i syrop z agawy. Połącz dokładnie (możesz użyć zmoczonych rąk, będzie łatwiej). Masa będzie się kleić do rąk, ale nie dodawaj wtedy mąki, ponieważ kopytka zrobią się twarde. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, formuj wałeczki i odkrawaj kopytka.
  3. Tak przygotowane kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj do czasu wypłynięcia, a potem jeszcze 1-2 minuty. by otrzymać sos, zmiksuj dokładnie jagody z jogurtem i miodem.
  4. Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Wskazówki

Zobacz też przepis na: Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem

Kopytka kluski Kasza jaglana superfood Damian Kordas
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy