Kopytka jaglane z sosem owocowym

Czy z kaszy jaglanej można przygotować kopytka? Pewnie, że tak! Są naprawdę smaczne.

Kluskikopytka

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 174 głosów)

Składniki:

  • 120 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Sos:
  • 200 g jagód
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub sojowego)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kaszę jaglaną płucz przez 5-6 minut pod bieżącą wodą
  • dzięki czemu nie będzie miała nieprzyjemnego
  • gorzkiego posmaku. Przełóż kaszę do garnka i zalej ją 240 ml wody (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Gotuj około 15 minut
  • a po tym czasie odstaw ją na 10 minut
  • aby odpoczęła.
  • Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Przełóż ją do miski i dodaj pozostałe składniki: mąkę kokosową
  • pszenną
  • sól i syrop z agawy. Połącz dokładnie (możesz użyć zmoczonych rąk
  • będzie łatwiej). Masa będzie się kleić do rąk
  • ale nie dodawaj wtedy mąki
  • ponieważ kopytka zrobią się twarde. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę
  • formuj wałeczki i odkrawaj kopytka.
  • Tak przygotowane kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj do czasu wypłynięcia
  • a potem jeszcze 1-2 minuty. by otrzymać sos
  • zmiksuj dokładnie jagody z jogurtem i miodem.
  • Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Porady

Zobacz też przepis na: Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy