Kopytka gryczano- ziemniaczane

Doskonale pasuje taki zestaw do pieczeni z karkóweczki.

kopytka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 178 głosów)

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • waga po obraniu
  • tj 5 szt
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 srednia cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Mąka pszenna
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • Sos pieczeniowy domowy lub z torebki
  • jeżeli z torebki to doprawiam go szczyptą kawy rozpuszczalnej i dodaję 1 łyżeczkę słodkiej śmietanki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotować sos pieczeniowy domowy lub z torebki
  • jeżeli z torebki
  • to doprawiam go szczyptą kawy rozpuszczalnej i dodaję 1 łyżeczkę słodkiej smietanki
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ze szczyptą cukru i Vegety. Cukier sprawia że cebula się nie przypala .Wystudzić.
  • Kaszę ugotować.
  • Ziemniaki ugotować
  • po odlaniu wody zemleć w maszynce razem z cebulką i kaszą.
  • Masę przełożyć do miski
  • uklepać i podzielić na 4 częsci
  • jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę pszenną
  • mąkę ziemniaczaną
  • dodać jajko
  • sól i pieprz do smaku.
  • Zarobić ciasto
  • gdy trzeba podsypać troszkę mąką
  • uformować wałek i kroić kopytka.
  • Ugotować je w wodzie lekko osolonej z dodatkiem oleju. Od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty.
  • Osączyć i podać z sosem pieczeniowym . Doskonale pasuje taki zestaw do pieczeni z karkóweczki.
  • Przepis mam od mojej serdecznej koleżanki Bożeny prowadzącej profil na Naszej Klasie i na stronie Przyslij Przepis ,,Przepisy Bożeny’’.
  • PORADA:
  • Zanim zmielimy produkty
  • należy je wystudzić
  • gdyż od gorącej masy stępią się nożyki.
  • Podobnie bardzo szybko tępią się nożyki
  • gdy zmielimy produkty nie do końca rozmrożone np. filety rybne.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy