Koperty z łososiem

chrupiące koperty z łososiem i warzywami. Można maczać w ulubionym sosie lub ketchupie;)

Przekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 150 głosów)

Składniki:

  • Łosoś świeży filet 300 gramów
  • por 1 sztuka
  • marchewka średnia 1 sztuka
  • ser pleśniowy lub zwykły ser żółty 100 gramów
  • suszone pomidory 50 gramów
  • ciasto francuskie gotowe (ok 400g) 1 opakowanie
  • rozmącone jajo 1 sztuka
  • fasolka szparagowa 100 gramów
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku 3 szczypty
  • oliwa z oliwek- do smażenia 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filet z łososia przekroić na 8 równych płaskich kawałków. Doprawić, krótko obsmażyć na patelni z obu stron. Por pokroić w talarki, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa poddusić na niewielkiej ilości oliwy, dodać pokrojone drobno pomidory, doprawić na ostro, wymieszać. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, pokroić na kawałki ok. 4cm długości. Ser pokroić na plasterki
  • Ciasto francuskie przekroić na 8 prostokątów, na każdym położyć łososia, na rybie położyć warzywa, fasolkę oraz ser. Brzegi posmarować jajkiem, złożyć na pół, brzegi docisnąć widelcem. Każdą kopertę posmarować po wierzchu jajkiem, posypać papryką lub ziołami
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy