Koperkowy indyk

Koperkowe wspomnienie obiadów Babci.

dania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
190.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 141 głosów)

Składniki:

  • 400g filetu indyka
  • 50g ryżu brązowego
  • Puszka groszku lub opakowanie groszku mrożonego
  • Pęczek koperku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Mały jogurt naturalny lub śmietana (9%)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie zimnej wody
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypta cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zagotowujemy bulion z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Do wrzącego bulionu wkładamy filet z indyka i gotujemy pod przykryciem.
  • Równolegle gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
  • Groszek z puszki podgrzewamy w małej ilości zalewy, przyprawiamy. Groszek mrożony odmrażamy w mikrofali, przyprawiamy.
  • Ugotowane mięso kroimy w kostki. Wyjmujemy z bulionu liść laurowy i ziele angielskie.
  • Na bazie pozostałego po gotowaniu bulionu przygotowujemy sos koperkowy. Do wrzącego bulionu dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Dodajemy zahartowany jogurt lub śmietanę, koperek i doprawiamy do smaku.
  • Mięso przekładamy do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ryżem i groszkiem.

Kalorie: 190.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy