Koperkowy indyk

Koperkowe wspomnienie obiadów Babci.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
190 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 400g filetu indyka
  • 50g ryżu brązowego
  • Puszka groszku lub opakowanie groszku mrożonego
  • Pęczek koperku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Mały jogurt naturalny lub śmietana (9%)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie zimnej wody
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypta cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy bulion z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Do wrzącego bulionu wkładamy filet z indyka i gotujemy pod przykryciem.
  3. Równolegle gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
  4. Groszek z puszki podgrzewamy w małej ilości zalewy, przyprawiamy. Groszek mrożony odmrażamy w mikrofali, przyprawiamy.
  5. Ugotowane mięso kroimy w kostki. Wyjmujemy z bulionu liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Na bazie pozostałego po gotowaniu bulionu przygotowujemy sos koperkowy. Do wrzącego bulionu dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Dodajemy zahartowany jogurt lub śmietanę, koperek i doprawiamy do smaku.
  7. Mięso przekładamy do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ryżem i groszkiem.
mięso obiad kolacja indyk drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy