Konfitury z porzeczek, malin i poziomek

To wyjątkowo aromatyczne połączenie - konfitury z porzeczek, malin i poziomek.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag czerwonych porzeczek
  • 1,3 kg cukru
  • 50 dag malin
  • 50 dag poziomek

Przygotowanie

  1. Z porzeczek wyciskamy sok i gotujemy z cukrem w płaskim rondlu, aż syrop zgęstnieje. Maliny i poziomki przebieramy, usuwamy szypułki.
  2. Wkładamy je do wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Odszumowujemy.
  3. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 1 godz. Ponownie gotujemy kilkanaście minut.
  4. Odstawiamy na noc, a następnego dnia podgrzewamy na małym ogniu przez 4–5 min.
  5. Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoików.

Komentarz redakcji

Konfitury z malin, porzeczek i poziomek pasują do wielu dań - do świeżej chałki, ciepłych placuszków i kremowego twarożku.
Konfitury Dżem maliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy