Konfitura z moreli z pistacjami

Klasyczną morelową konfiturę podkręcamy pistacjami. Przyjemnie chrupią, a ich słonawy smak dobrze kontrastuje ze słodyczą moreli.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg moreli
  • 30 dag cukru
  • 20 dag miodu
  • 10 dag migdałów w płatkach
  • 10 dag obranych, niesolonych pistacji
  • 1/4 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Umyte morele dzielimy na pół, wyjmujemy pestki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, miód oraz skórkę pomarańczową, mieszamy i zagotowujemy. Po wystudzeniu wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień: przecedzamy przez sito do garnka, sok zagotowujemy i trzymamy na dużym ogniu, aż osiągnie konsystencję syropu.
  2. Dokładamy pozostałe na sicie morele oraz płatki migdałowe i pistacje. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 5 min. Od czasu do czasu mieszamy. Gotową konfi turę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
przetwory konfitura morele pistacje
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy