Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Konfitura z tych owoców jest wyrafinowanym dodatkiem do dań mięsnych, dziś niestety zapomnianym.

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 197 głosów)

Składniki:

  • 650 g jarzębiny
  • 4 gruszki
  • 2 jabłka
  • 600 g cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy.
  • W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć.
  • Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone denkami do dołu. Konfitura zawiera dużo cukru, nie wymaga więc pasteryzowania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy