Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Konfitura z tych owoców jest wyrafinowanym dodatkiem do dań mięsnych, dziś niestety zapomnianym.

Dodany przez:

Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 650 g jarzębiny
  • 4 gruszki
  • 2 jabłka
  • 600 g cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

  1. Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy.
  2. W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć.
  3. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone denkami do dołu. Konfitura zawiera dużo cukru, nie wymaga więc pasteryzowania.
przetwory obiad kolacja jabłka gruszki jarzębina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze