Konfitura wiśniowa

Przepis na konfiturę wiśniową.

Przetworydżemykonfitury

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1,10 kg wiśni
  • szklanka słodkiego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 kg cukru
  • kilka goździków i kapsułek kardamonu
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wiśnie drylujemy. Z wina, wody, cukru, goździków i kardamonu gotujemy syrop, dokładnie szumujemy. Usuwamy przyprawy, resztę mieszamy z sokiem z cytryny. Wkładamy wiśnie, zagotowujemy, odstawiamy, studzimy, ponownie gotujemy – powtarzamy to 4–5 razy. W czasie gotowania nie mieszamy, tylko delikatnie obracamy garnkiem. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków.

Porady

Zobacz też: Dżem wiśniowy pijany

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy