Konfitura wiśniowa

Przepis na konfiturę wiśniową.

Dodany przez:

Konfitura śliwkowa

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,10 kg wiśni
  • szklanka słodkiego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 kg cukru
  • kilka goździków i kapsułek kardamonu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Wiśnie drylujemy. Z wina, wody, cukru, goździków i kardamonu gotujemy syrop, dokładnie szumujemy. Usuwamy przyprawy, resztę mieszamy z sokiem z cytryny. Wkładamy wiśnie, zagotowujemy, odstawiamy, studzimy, ponownie gotujemy – powtarzamy to 4–5 razy. W czasie gotowania nie mieszamy, tylko delikatnie obracamy garnkiem. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków.

Wskazówki

Zobacz też: Dżem wiśniowy pijany

przetwory Dżem śliwki konfitura
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze