Konfitura jabłkowa z cynamonem

Jabłka i cynamon to połączenie doskonałe. Tej konfitury możecie używać po prostu na kanapkę, do naleśników, a nwet do ciast.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6–8 goździków

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, stawiamy na ogniu, co jakiś czas mieszamy. Gdy jabłka zaczną się gotować, wsypujemy cukier.
  2. Dodajemy cynamon i goździki, gotujemy, często mieszając, ok. 20 min. Konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem; zostawiamy, aż całkowicie ostygną.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
przetwory jabłka konfitura cynamon konfitura jabłkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy