Kompot z suszonych śliwek

Kompot z suszonych śliwek

Deserykompot

Czas przygotowania:
210 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 142 głosów)

Składniki:

  • składniki
  • •20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
  • •po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
  • •5 dag suszonych gruszek
  • •pomarańcza
  • •cytryna
  • •kawałek kory cynamonu
  • •5 goździków
  • •miód

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • przygotowanie
  • Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3-4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki. Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy