Kompot z suszonych owoców

Na dobre trawienie nie ma nic lepszego niż kompot z suszonych owoców. Oczywiście taki domowy, przygotowany bez drogi na skróty. Kompot z suszonych owoców najlepiej zrobić z owoców niesiarkowanych.

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 178 głosów)

Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek z pestką
  • 100 g suszonych jabłek
  • suszona gruszka
  • 2–3 suszone morele
  • cytryna
  • 5–6 goździków
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Suszone owoce zalewamy ok. 2 l wody. Z cytryny obieramy skórkę, dokładamy do suszonych owoców razem z goździkami i cukrem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 45 min.
  • Kompot odcedzamy, jeśli jest go zbyt mało – uzupełniamy przegotowaną wodą, jeśli jest za mało słodki – dosładzamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy