Kompot z suszonych owoców

Na dobre trawienie nie ma nic lepszego niż kompot z suszonych owoców. Oczywiście taki domowy, przygotowany bez drogi na skróty. Kompot z suszonych owoców najlepiej zrobić z owoców niesiarkowanych.

Dodany przez:

Ciepłe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g suszonych śliwek z pestką
  • 100 g suszonych jabłek
  • suszona gruszka
  • 2–3 suszone morele
  • cytryna
  • 5–6 goździków
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Suszone owoce zalewamy ok. 2 l wody. Z cytryny obieramy skórkę, dokładamy do suszonych owoców razem z goździkami i cukrem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 45 min.
  2. Kompot odcedzamy, jeśli jest go zbyt mało – uzupełniamy przegotowaną wodą, jeśli jest za mało słodki – dosładzamy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
kompot z suszonych owoców
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze