Kompot z suszonych owoców

bogactwo witamin złapanych jesienią

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 179 głosów)

Składniki:

  • 8 plastrów suszonych jabłek
  • 6 suszonych moreli
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 garstka rodzynek
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier do smaku (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Owoce umyć, zalać wodą (około 1,5 l), odstawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, dodać goździki i szczyptę cynamonu. Dosłodzić jeśli preferujecie więcej słodyczy:)
  • Kompot po ugotowaniu, przelewam do drugiego garnczka. Do tego przydaje się gaza zwinięta na pół. W ten sposób unikniecie niepotrzebnych "farfocli".

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy