Kompot wigilijny

Kompot z suszu - kompot wigilijny

Dodany przez:

Kompot wigilijny

Ciepłe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.55 z 42 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, morele, banany, figi)
  • garść rodzynek
  • 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany)
  • 8–10 goździków
  • kora cynamonu
  • kilka łyżek miodu
  • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
  • dobrze umyta pomarancza i cytryna

Przygotowanie

  1. Kompot z suszu - kompot wigilijny
  2. Mieszankę owoców przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody,tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami. Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
  3. Jeśli użyliśmy owoców o dużej zawartości cukru, np.figi lub rodzynki, to dodatkowe słodzenie może nie być konieczne. Wigilijny kompot doprawiamy imbirem i gałką muszkatołową. Zanim ostygnie, dodajemy spiralnie skrojoną skórkę z pomarańczy i cytryny, po kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.
  4. Zobacz też przepis: Kompot na Wieczerzę
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy napoje Święta kompot Kompot wigilijny susz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze