Kompot wigilijny

Kompot z suszu - kompot wigilijny

Napojekompot

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 242 głosów)

Składniki:

  • 30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, morele, banany, figi)
  • garść rodzynek
  • 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany)
  • 8–10 goździków
  • kora cynamonu
  • kilka łyżek miodu
  • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
  • dobrze umyta pomarancza i cytryna

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kompot z suszu - kompot wigilijny
  • Mieszankę owoców przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody,tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami. Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
  • Jeśli użyliśmy owoców o dużej zawartości cukru, np.figi lub rodzynki, to dodatkowe słodzenie może nie być konieczne. Wigilijny kompot doprawiamy imbirem i gałką muszkatołową. Zanim ostygnie, dodajemy spiralnie skrojoną skórkę z pomarańczy i cytryny, po kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.
  • Zobacz też przepis: Kompot na Wieczerzę
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy