Kompot z agrestu

Ocena:

4.4 (198)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kompot to doskonały sposób na to, by cieszyć się smakiem ulubionych owoców jeszcze dłużej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z agrestu, to zaraz przekonasz się, że przepis ten jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Agrest oprócz wyjątkowego smaku, ma również liczne właściwości zdrowotne. Kompot z agrestu z pewnością przypadnie do gustu zarówno młodszym jak i starszym domownikom. Wyśmienicie smakuje zarówno w upalne dni jak i zimowe popołudnia. Poznaj przepis na kompot z agrestu i ciesz się smakiem tych wyjątkowych owoców.

Składniki:

  • woda  6 szklanek

  • cukier  800 g

  • agrest  2 kg

Kompot z agrestu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Aby przygotować kompot z agrestu na początku wlewamy wodę do garnka i dodajemy cukier. Całość gotujemy do momentu zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Agrest oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Następnie układamy go ściśle w słoiczkach i zalewamy zimną zalewą z wody i cukru ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (ok. 2 cm). Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez 10 min. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy je z wody, sprawdzamy, czy są dobrze dokręcone i ustawiamy do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia. Gdy słoiki już się wystudzą, potrząsamy nimi energicznie, aby zawartość dobrze się wymieszała. Tak przygotowany kompot z agrestu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Agrest

Porady

  • Pasteryzacja polega na umieszczeniu zakręconych słoików z kompotem w garnku z gotującą się wodą. Należy przy tym pamiętać, aby woda nie sięgała do zakrętek. Kompot agrestowy przygotowany w ten sposób może być smakowitym zapasem na zimę.
  • Do kompotu z wykorzystaniem agrestu, można użyć również innych owoców.
  • Kompot z agrestu najlepiej serwować w karafce albo większym dzbanku. W upalne dni można dodać kilka kostek lodu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kompot z mrożonych owoców

Świeże owoce mają jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Nie zawsze jednak mamy do nich dostęp. Poza sezonem na nasze ulubione owoce, z pomocą mogą nam przyjść mrożonki. Z ich wykorzystaniem można stworzyć równie smaczne kompoty czerpiąc z owoców to co najlepsze. Aby przygotować kompot z mrożonek, wystarczy dodać mrożone owoce do gotującej się wody z cukrem i doprowadzić całość do wrzenia. Kolejne kroki przygotowania pozostają niezmienne. Taki napój przywoła najlepsze wspomnienia z upalnego lata.

Kompot z agrestu – jaki agrest wybrać?

Aby wybrać jak najlepszy agrest warto zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze dojrzały agrest nie może być zbyt twardy. W przeciwnym razie kompot wyjdzie kwaśny i niesmaczny. Owoce dobrego agrestu powinny być duże i miękkie. Ważne również, by nie było na nich ciemnego nalotu. Kierując się tymi wskazówkami, wybrany przez was agrest będzie słodki i soczysty.

Przepisy z wykorzystaniem agrestu

Agrest to owoc, który można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Świetnie sprawdzi się w postaci domowej konfitury lub dżemu. Oprócz kompotu doskonale smakuje w postaci soku. Agrest to również doskonały dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. Dzięki swojemu delikatnie kwaśnemu posmakowi, przełamuje słodycz wielu wypieków. Owoce te spokojnie można mrozić.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne