Kolorowe zajączki

Babka na oleju

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jaj
  • Masa;
  • budyń waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • ćwierć kostki masła
  • Polewa
  • czekolada
  • kolorowa posypka
  • dzem malinowy

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy pozostałe składniki ; mąkę,proszek,olej,kakao.Ucieramy na jednolitą masę.Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min 180"C.w W między czasie robimy budyń w 1 szkl mleka,studzimy.Jak będzie już całkiem zimny łączymy z masłem.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie warstwy ;dolną smarujemy dzemem,a w górnej małą foremką zajączkem wycinamy kilka otworków.Nakładamy ją na dolną warstwe dociskamy w mniejsce wyciętych zajączków nakładamy mase budyniową.Po czym nakładamy wycięte zajączki.Polewamy stopioną czekoladą i posypujemy kolorową posypką
Wielkanoc deser ciasto Babka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze