Kolorowa zapiekanka

Przepyszna i kolorowa zapiekanka. Na codzienny obiad jak i na gościnną kolację.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ziemniaki
  • 2 marchewki
  • duża cebula,
  • 2 kiełbasy,
  • 0,3 kg chudego boczku wędzonego,
  • 3 jajka,
  • brokuł
  • ser żółty
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia i ewentualnie na patelnię.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. Pokroić: cebulę w półkrążki, kiełbasę i marchewkę w plasterki, boczek w kostkę. Cebulę lekko posolić i odstawić na kilka minut, aby zmiękła. Na patelni obsmażyć boczek. Dodać cebulę i czosnek. Później marchewkę. Na końcu kiełbasę. Podsmażyć.
  • Brokuł podzielić na różyczki. Obgotować 1 - 2 minuty we wrzątku. Osączyć.
  • Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Układać składniki warstwami: ziemniaki (posypać pieprzem i/lub czosnkiem), kiełbasę z cebulą i marchewką, posypać ziołami, jajko, brokuł. Ewentualnie powtórzyć kolejność warstw. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze śmietaną. Dodać soli do smaku. Polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza na 20 - 25 minut.
  • Przed podaniem posypać ziołami lub natką pietruszki.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy