Artur Rogalski
4.45 (157)
Kołduny to pierogi pochodzące z kuchni litewskiej, choć można spotkać je także na Białorusi i w Polsce. Ciasto wypełnia się surową mieloną lub siekaną wołowiną (czasem również baraniną). Farsz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera tłuszcz (tradycyjnie łój, u nas smalec) i bulion. Nie może zabraknąć w nim cebuli, czosnku i majeranku. Kołduny litewskie najczęściej podaje się w rosole lub czerwonym barszczu, ale świetnie smakują też z sosem lub okrasą.
mąka pszenna 350 g
woda 100 ml
sól 6 g
jajka 1 szt.
mięso mielone wołowe 350 g
smalec 100 g
bulion warzywny 50 ml
masło 25 g
majeranek 5 g
pieprz 3 g
czosnek 4 ząbki
cebula 2 szt.
Ciasto na kołduny: przepis zaczyna się od przesiania mąki do miski. Dodajemy do niej szczyptę soli. Mieszamy gorącą wodę z 20 g masła. Odstawiamy na chwilę, żeby przestygła, po czym wlewamy do suchych składników. Wbijamy też jedno małe jajko. Zagniatamy elastyczne i zwarte ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 30 minut.
Mięso: przekładamy do miski. Warto kupić łopatkę wołową bez kości lub polędwicę i samodzielnie ją zmielić lub drobno posiekać. Możemy też częściowo zastąpić ją baraniną. Dodajemy tłuszcz. W tradycyjnych przepisach na kołduny litewskie był to łój lub szpik wołowy, ale my wykorzystujemy smalec.
Farsz: obieramy ząbki czosnku i cebulę. Siekamy je i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy do mięsa. Wlewamy też bulion warzywny, drobiowy lub wołowy. Wsypujemy przyprawy: sól, pieprz i majeranek (opcjonalnie lubczyk). Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gotowy farsz chłodzimy w lodówce. Dzięki temu będzie zwarty i łatwiej będzie nadziewać nim pierogi.
Lepienie pierogów: ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego krążki za pomocą kieliszka lub wąskiej szklaneczki. Nakładamy farsz i formujemy pierożki w kształcie uszek. W tym celu składamy ciasto na pół, a następnie sklejamy ze sobą rogi. Gotowe kołduny z mięsem układamy na podsypanej mąką tacy. Możemy przykryć je ściereczką, żeby nie wyschły, zanim będziemy je wrzucać na rosół lub wodę.
Gotowanie: wrzucamy pierożki do osolonego wrzątku. Po 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową. Możemy także ugotować je od razu w rosole. Pamiętajmy jednak, że wpłynie to na jego klarowność.
Podanie: układamy pierożki w głębokim talerzu. Dekorujemy świeżą natką pietruszki. Serwujemy kołduny w rosole wołowym lub drobiowym, najlepiej z dużą ilością lubczyku. Nie jest to jedyny patent na litewskie uszka. Świetnie smakują z okrasą z cebulki i boczku, kremowym sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Ciekawą propozycją podania jest też czerwony barszcz z kołdunami.
Porady
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.
Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami
Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.